Принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції

2 серпня набуває чинності закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Закон впроваджує шість ключових нововведень, важливих для роботи бізнесу.

Як повідомляє прес-служба Європейської Бізнес Асоціації, вводиться контроль і реєстрація операторів органічного виробництва та акредитація сертифікаційних органів. Таким чином,  компанії, які мають намір працювати на українському ринку (виробники чи переробники), повинні сертифікуватися за українськими стандартами. Водночас, компанії, які є імпортерами і вже сертифіковані закордоном, мають залучити до реєстрації в українському реєстрі іноземні органи сертифікації.

«Реєстр операторів формуватиметься Мінагрополітики на підставі інформації від органів сертифікації про операторів, з якими вони уклали договір на проведення сертифікації органічного виробництва. Реєстр органів сертифікації міститиме інформацію про органи сертифікації, уповноважені Мінагрополітики на здійснення сертифікації органічного виробництва відповідно до законодавства України.

Реєстр органічного насіння і садивного матеріалу міститиме інформацію про перелік органічного насіння і садивного матеріалу, придатного для використання відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, отриману від операторів органічного ринку», – зазначає ЄБА.

Сертифікуватись буде не сам органічний продукт, а процес цього виробництва або обігу.

«Водночас, на базі даного закону Мінагрополітики мало бути розроблено 12 нормативно-правових актів до 2 серпня (3 Постанови та 9 наказів). Передусім, мали з’явитися правила органічного виробництва та відповідні порядки для сертифікації, тощо. Однак, через бюрократичні перепони станом на 2 серпня вони не готові. Разом з тим, вже є непоодинокі випадки приписів від Антимонопольного комітету щодо органічної продукції, а саме, відсутності інформації в реєстрі і, відповідно, сертифікації органічного виробництва», – підкреслює Європейська Бізнес Асоціація.

Слід зазначити, Україна стала важливим постачальником органічної продукції на ринки ЄС в останні кілька років. Головними країнами-імпортерами української органічної продукції є Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Італія, Австрія, Польща, Швейцарія, Бельгія, Чехія, Болгарія та Угорщина. Українські виробники також експортують продукцію в США, Канаду, Австралію і деякі країни Азії

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) повідомили, що відклали запровадження обов’язкового маркування одиниць виміру харчових продуктів та ліків буквами латинського і грецького алфавітів до 2021 року.

Нагадаємо, 10 липня Верховна Рада ухвалила закон №8450 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Документ вміщує нові правила маркування інформації про харчовий продукт на упаковці. Зокрема, виробники вже не зможуть писати склад продукту дрібним шрифтом (шрифт буде збільшено), а також будуть зобов’язані окремо виділяти у складі алергени.

Раніше в Україні змінили маркування фармацевтичної продукції. А маркування ГМО-продуктів призвело до зменшення кількості їх противників.

Комментирование закрыто