Добровільна сертифікація сільськогосподарської продукції – успішний досвід Німеччини – можливий також в Україні?

Ця тема була предметом дискусії 31.07.2019 для близько 35 представників органів управління аграрного сектору, аграрного бізнесу та науки України. Круглий стіл було організовано АПД у співпраці з Всеукраїнським Аграрним Форумом (ВАФ).

Володимир Лапа, голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, підкреслив у своїй привітальній промові важливість державних стандартів безпеки для сільськогосподарської продукції та вказав на значні успіхи в розбудові системи державного контролю за безпекою харчової продукції, які вже досягла Україна за останні роки. Щодо розвитку систем добровільної сертифікації він зазначив, що зобов’язання виробників, переробників та продавців, що розроблені відповідно вимогам споживачів, мають бути організовані та отримувати фінансову підтримку аграрного бізнесу.

Пані Марія Дідух, директор Всеукраїнського Аграрного Форуму (ВАФ), розповіла про можливості добровільної сертифікації з точки зору галузевих асоціацій. Наразі вони розглядають можливості розвитку систем добровільної сертифікації сільськогосподарської продукції і в Україні. Пані Дідух одночасно звернула увагу присутніх на виклики, які виникають через небажання виробника фінансувати розвиток таких систем.

Пані Лариса Старікова, представник Аналітичного центру громадської спілки «Аграрний Союз України», доповіла про особливості, переваги та недоліки систем добровільної сертифікації сільськогосподарської та харчової продукції та висловилась за поступове запровадження такої системи в Україні, зважаючи на певні наявні слабкі місця системи державного контролю.

Пані д-р. Ботманн, яка представляла Державне управління захисту прав споживачів та безпеки харчових продуктів Нижньої Саксонії (LAVES), також підкреслила, що стандарти, які регулюються державою- це мінімальні вимоги, яких повинні дотримуватися всі учасники ринку, особливо у міжнародній торгівлі. Системи добровільної, додаткової сертифікації можуть гнучкіше пристосовуватися до вимог споживача та ринку, які постійно змінюються і розвиваються.

Пані Сабріна Меліс, з компанії QS — Qualität und Sicherheit GmbH, представила німецький досвід розробки та створення системи добровільної сертифікації продукції сільського господарства та харчування. Після заснування компанії QS у 2001 році було встановлено суворі вимоги до рівня якості на усіх рівнях виробничого ланцюжка, які вимагали постійної перевірки, та створено прозору, багаторівневу систему забезпечення якості, яка на сьогоднішній день охоплює майже 140.000 партнерів. Пані Меліс говорила і про можливості для України: «Створення власної системи сертифікації в Україні можливе лише поступовими кроками та вимагає тривалої активної участі усіх сторін. Важливо, щоб усі ключові гравці виробничого ланцюжка спільно працювали заради однієї мети, і щоб за рахунок надійної сертифікації було досягнуто визнання як у галузі, так і в середині суспільства», — підсумувала пані Меліс.

Протягом активної дискусії покрокове запровадження елементів добровільної сертифікації продукції сільського господарства в Україні отримало переважно позитивну оцінку.

Сергій Іваченко, виконуючий обов’язки директора Української зернової асоціації наголосив, що велику роль для розвитку системи добровільної сертифікації має відігравати підтримка влади.

Пані Тамара Підберезняк, президент Фумігаційної асоціації і голова робочої групи з розвитку саморегулювання Аналітичного центру ГС АСУ вказала на вже існуючі прецеденти розвитку добровільної сертифікації в Україні. Цей досвід варто використовувати як фундамент для подальшої розбудови.

Захід модерував Павло Коваль, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», який звернув увагу на потенційну можливість розробки системи забезпечення безпеки і якості харчової продукції якості за участю український виробників та продавців. «Багаторічний досвід забезпечення якості та визнання, які німецькі організації можуть надати Україні, будуть позитивно впливати на розвиток незалежної сертифікації якості харчової продукції в Україні», — сказав пан Коваль.

 

Джерело: АПД. Дата: 01.08.2019

Комментирование закрыто